Followers

selera kampung (24) review tempat makan (23) desserts (14) western (8) Cakes (7) ayam (5) side dish (5) ikan (4) nasi (4) sambal (4) biskut (3) lokasi (3) puding (3) kuih (2)

Thursday, May 8, 2014

Resepi : Kek Span Pandan


Sharing the happiness thru recipe...



RESEPI KEK SPAN PANDAN
Loyang 20cm

Bahan-bahan:
150 g tepung kek
150 g gula kastor
5 biji telur gred A
15 g ovallete
1 sk baking powder
80 ml air
80 ml butter cair
Sedikit Perisa Pandan
Sedikit Pewarna Hijau
Cara Menyediakannya :
Ayak tepung bersama baking powder.
Satukan gula, ovallete, tepung dan telur dalam mangkuk dan pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
Perlahankan kelajuan dan masukkan air, perisa pandan dan sedikit pewarna hijau.
Pukul lagi dengan kelajuan tinggi sehingga kek betul-betul ringan.
Masukkan butter cair ke dalam adunan dan pukul sebati.
Sapukan loyang 20cm dengan marjerin dan alas dengan cooking sheet.
Tuang adunan dan bakar pada suhu 170 degree selama 45 minit atau sehingga kek masak.
Bila kek sudah masak, telangkupkan sekali dengan acuan di atas redai sehingga kek sejuk.
Keluarkan kek dari acuan, potong dan bolehlah dihidangkan. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.

Note :
Gantikan air dgn air daun pandan untuk rasa dan bau yang lebih harum.

TIPS UNTUK KEK TIDAK MENDAP / TURUN
Terus terlangkupkan kek sekali dengan acuan diatas redai sejurus dikeluarkan dari oven. Biar sehingga kek sejuk.


Photo : miszyuyu
Source > here

No comments: